Suroviny:
1kg hladké mouky
1 ks brambora vařená ve slupce
30 g droždí
2 dc mléka
3 polévkové lžíce olivového oleje
Popř. čerstvý rozmarýn, sušená rajčata, olivy
Postup:
Uvařenou bramboru oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme hladkou mouku, vlažné mléko, nadrobíme droždí, přidáme olej, prohněteme, aby bylo těsto hladké a pečeme na plechu vysypaném hladkou moukou. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 C, přibližně 30 min.
Pokud chceme, aby byl chléb vysoký necháme před pečením kynout 30 min.
Suroviny pro 4 osoby:
Těsto na domácí těstoviny (viz recept)
150 g Ricotta
Parmezán 1pol.lžíce
Ovčí sýr
Bazalka (majoránka) nasekaná 1pol lžíce
Citronová kůra 1káv. lžička
Šalvěj 20 lístků
Pepř, sůl
Postup:
Vyválené těsto naplníme směsí z ricotty, parmezánu, majoránky a citronové kůry. Vytvarujeme ravioli a vaříme 5 minut v osolené vodě. Na pánvi s rozpáleným olivovým olejem orestujeme šalvěj, přidáme uvařené ravioly, posypeme nastrouhaným ovčím sýrem, lehce promícháme a až se sýr rozpustí (cca 10 sekund). Podáváme posypané parmezánem.
Suroviny pro 4 osoby:
Kuřecí prsa 600g
Čerstvá šalvěj 16 lístků
Pomazánkové máslo 1 vanička
Špenát listový mražený 600g
Máslo 100g
Hladká mouka 100g
Mléko O.5l
Smetana 4 dcl
Sůl,pepř
Olej 1dcl
Parmezám 200g
Suroviny na domácí těstoviny
3 vejce
hladké mouky 300g
extravirgine olej 8pol. lžic
Postup:
Zamícháme domácí těstoviny, vyválíme na tenkou placku vykrojíme ve tvaru pekáče, ve kterém budeme dělat lazagně. Kuřecí maso naklepeme pod folií na velmi tenko až průhledno. Připravíme máslový bešamel tak, že na pávni rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku, orestujeme, zalijeme mlékem, smetanou a krátce povaříme. Špenát rozmrazíme, vymačkáme vodu a nahrubo nasekáme. Na pánvi rozpálíme 5pol.lžic extravirgine oleje, orestujeme nasekanou šalvěj a přidáme vymačkaný špenát. Důkladně promícháme a poté vrstvíme bešamel, těsto, bešamel, špenát, rozklepané kuřecí prsa, bešamel, těsto,bešamel, špenát, kuřecí maso, bešamel, pom.máslo a parmezán. Lazagně by měli mít alespoň 2 vrstvy. Nakonec posypeme nastrouhaným parmezánem a v rozpálené troubě na 180C pečeme cca. 40-60min
Suroviny pro 4 osoby:
Domácí těstoviny (viz recept)
600g kuřecích prsních řízků
100 g gorgonzoly
250 ml smetany 33 – 40%
8 ks sušených rajčat
1 polévková lžíce nakládaného zeleného pepře
1 polévková lžíce másla
8 ks cherry rajčátek
Tymián ½ káv.lžičky
Postup:
300g kuřecích prsíček rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem, nakrájenými sušenými rajčaty a nakládaným zeleným pepřem. Zbylých 300 g kuřecích prsou naklepeme přes fólii na balení potravin na tenký plátek, do kterého zabalíme rozmixovanou ochucenou směs z kuřecích prsou. Zarolujeme a zabalíme do alobalu. Do pekáčku nalijeme cca. 1 cm vody, vložíme rolády v alobalu a pečeme v troubě cca 25 min na 180 C. Mezitím si připravíme domácí těstoviny, které nakrájíme na široké, dlouhé nudle. Do horké pánve dáme máslo a na něm rozpustíme sýr. Rozpuštěný sýr zalijeme smetanou,přidáme tymián,necháme zahustit, osolíme, opepříme. Uvařené nudle smícháme se smetanovou omáčkou. Upečené rolády rozbalíme a zprudka opečeme na pánvi společně s cherry rajčátky.Roládu nakrájíme a podáváme s těstovinami v omáčce a dozdobíme opečenými cherry rajčátky.
100 g hladké mouky
1 vejce
1 polévková lžíce olivového oleje
Domácí gnochi
300g Horkých oloupaných najemno nastrouhaných brambor (NE NOVÝCH!!!)
200 g hladké mouky
1 vejce
Sůl
Suroviny pro 4 osoby:
Kuřecí prsa 600g
Rajčata v plechovce loupaná 400g
Rajčata čerstvá 500g
Rozmarýn 3 větvičky
Čerstvý listový špenát popř.(mražený) 100g
Ricotta 200g
Česnek 5 stroužků
parmezán 50g
Domácí těstoviny:
Vajíčko 2ks
Hladká mouka 350g
Olivový olej extravirgine 6 pol.lžic
Postup:
Rajčata v plechovce nalijeme do hrnce a obsah zredukujeme (svaříme) na polovinu. Mezitím uděláme z vejce, vajíčka a oleje domácí těstoviny, které naplníme směsí špenátu a ricotty. Vytvarujeme ravioly a uvaříme v osolené vodě. Na rozpálené pánvi s olejem opečeme kuřecí prsíčko nejlépe prošpikované větvičkou čerstvého rozmarýnu. Na oliv.oleji osmažíme plátky česneku, podlijeme tomatovou omáčkou, dochutíme solí, pepřem, vložíme uvařené těstoviny, promícháme a podáváme ozdobené překrojeným opečeným či ogrilovaným kuřecím masem a parmezánem.
Škola vaření vznikla a funguje za podpory našich partnerů:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |